WARUNKI ZALICZENIA
Zasady zaliczenia przedmiotu „Ochrona Własności Intelektualnej”
Poruszane zagadnienia:
- Własność intelektualna (wprowadzenie, pojęcia, źródła prawa)
- Prawo autorskie (utwór, twórca, prawa osobiste i majątkowe, dozwolony użytek, plagiat, zasady redagowania pracy dyplomowej)
- Prawo Własności Przemysłowej (wynalazki i wzory użytkowe, znaki towarowe, wzory przemysłowe z uwzględnieniem przemysłu farmaceutycznego oraz kosmetycznego)
- Poszukiwania w bazach danych dostępnych na stronie UPRP
Warunki zaliczenia:
- Obecność obowiązkowa
- Aktywne uczestnictwo w zajęciach.
- Przedstawienie prezentacji na wskazany temat z dziedziny ochrony własności intelektualnej.
- Wykonanie zadania z wykorzystaniem narzędzi internetowych dostępnych na stronie Urzędu Patentowego w Warszawie.
- Zaliczenie testu – udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej 15 pytań z 25 pytań testowych (60%, test jednokrotnego wyboru, cztery odpowiedzi).
Wyróżniający się w toku nauki studenci mogą być zwolnieni z pisania testu na podstawie aktywności i zaangażowania w całym cyklu nauczania przedmiotu.
Materiały do zaliczenia:
- Notatki z zajęć.
- Joanna Sieńczyło-Chlabicz, (red. naukowy) , Monika Nowikowska, Magdalena Rutkowska-Sowa, Zofia Zawadzka „Prawo własności intelektualnej”, Wydawnictwo: Wolters Kluwer, 2018
- Janusz Barta, Ryszard Markiewicz, „Prawo autorskie”, Wydawnictwo: Wolters Kluwer, 2016.
- Czub Krzysztof, Prawo własności intelektualnej. Zarys wykładu”, Wydawnictwo: Wolters Kluwer, 2016.Wolters Kluwer Polska, Rok publikacji: 2016
- Akty prawne i inne informacje z zakresu ochrony własności przemysłowej dostępne na stronach Urzędu Patentowego RP www.uprp.gov.pl
Ochrona własności intelektualnej
Od roku akademickiego 2017/2018 przedmiot "Ochrona własności intelektualnej" dla wszystkich studentów Wydziału Farmaceutycznego: kierunek Kosmetologia, Farmacja i Analityka Medyczna prowadzony jest w formie seminaryjnej natomiast dla studentów kierunku Inżynieria Farmaceutyczna od roku akademickiego 2021/2022 w formie wykładów.
Osobą odpowiedzialną za przedmiot jest dr n. farm. Dorota Olender.